Aloe Vera:

Kultúrtörténete:

Az aloe  vera féltrópusi növény, melynek orvostudományi története több ezer évre nyúlik vissza. Az első írásos emlékek az i.e. 15. századból maradtak fenn: sumér agyagtáblák tesznek említést a csodálatos hatású növényről. Az ókori Egyiptomban az örök élet szimbóluma volt, és az előkelők balzsamozásáért felelős papok előszeretettel használták a mumifikálási eljárás során. A fáma szerint a messze földön szépségéről híres Kleopátra királynő is e növény levével ápolta bőrét. Az aloé azonban nem csupán kozmetikumként szerzett magának elismerést: az ókori katonák sebgyógyításra is használták. A későbbiekben Avicenna, a híres arab orvos és gondolkodó is említést tett az aloe vera gyógyító erejéről.

A növény őshazája eredetileg Afrika száraz éghajlatú vidékei. Napjainkban a Földközi-tenger mellékén, az Egyesült Államok több vidékén, továbbá a dél-amerikai kontinensen termesztik. Európába a keresztes hadjáratok idején jutott el az Andalúzia földjére lépő arabok révén.

 

 

 

 

A növény:

Az aloe vera a liliomfélék családjába tartozó, természetes körülmények között 75-120 cm magasra megnövő, kaktuszhoz hasonlító növény. Hosszú, vastag, húsos, tüskés szélű levelein védőréteg található – ez a külső héj szűri meg és a levegőt és a vizet. A külső hártya alatt található a cellulóz bőrszövet, a levél közepén, a bőrszövet között pedig a növény legértékesebb részét képező, áttetsző gélállomány.

 

Hatása:

Az aloé levél külső hártyája alatt található bőrszövet aloint tartalmaz, mely enyhe hashajtó és hánytató hatással bír – a növénynek ezt a részét a gyógyszergyártás hasznosítja, a gyógyhatású termékekben nem található meg. Az aloé gélállományának leginkább gyulladáscsökkentő, gombaölő, antibiotikus és regeneráló hatását használjuk ki.  A növénynek magas az enzimtartalma, ezért ritka és értékes enzimforrásnak számít. Az enzimek alapvető fontosságúak a szervezet számára mind a tápanyag-felszívódási, mind a méregtelenítési folyamatokban játszott szerepük miatt. A növény hatóanyagai csökkenthetik a gyógyszerek mellékhatásait, erősítik az immunrendszert, és segítenek a szervezetnek a felhalmozódott méreganyagok kiürítésében. Kitűnő vérzéscsillapító, fertőtleníti a sebet és gyorsítja a sebgyógyulás folyamatát. Vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt elsőrendű táplálékkiegészítő, valamint az immunrendszer, a gyomor és a béltraktus kiváló szabályozója. Aktiválja a vér- és nyirokkeringést, a vese, máj- és epehólyag-funkciókat. Enyhíti az artritiszes és reumás fájdalmakat, továbbá javítja a pszichés állapotot és a fizikai állóképességet.

 

 

Kókusz:

Kultúrtörténete:

Valószínűleg az Indiai-óceán szigeteiről vagy az Ázsia és Ausztrália közt elterülő szigetcsoportról terjedhetett el. Sok helyütt előfordul, mivel a lehullott magok hosszú hónapokig megőrizhetik csírázóképességüket és a tengeren úszva az anyanövénytől akár 4000 kilométerre is kezdhetik a csírázásukat. Az ókor óta számos egészségügyi problémát kezelnek vele.

 

 

 

 

A növény:

Termése, a kókuszdió, lecsüngő és tojás alakú, színe a zöldesszürkétől a narancssárgáig terjedhet. Mérete 30 centiméter hosszú, 18 centiméter átmérőjű, 1-2 kilogramm tömegű.

 

Hatása:

A kókuszvíz pótolja a fizikai aktivitások alatt elvesztett folyadékot és ásványi anyagokat a szervezetben. Ezért azok, akik rendszeresen edzenek, igyanak sok kókuszvizet.  A kókuszvíz citokint és laurinsavat tartalmaz, amelyek a sejtnövekedés és -szabályozás folyamatában vesznek részt. A kókuszvíz öregedésgátló, valamint megakadályozza a rák és a trombózis kialakulását,  így minimalizálja a bőr öregedését, normalizálja a pH szintet, illetve a hidratálja és erősíti a szöveteket.  A kókuszvíz gazdag magnéziumban és káliumban, ezért jó hatással van az alacsony vérnyomásra és csökkenti a szívroham kockázatát.  Szabályozza a vérkeringést és megakadályozza a vérrögök kialakulását. A kókuszvíz növeli a ,,jó" koleszterolszintet, így segít a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében. Rendszeres fogyasztása gyorsítja az anyagcserét, ezáltal a szervezet gyorsabban égeti el a cukrot, így pedig a szervezet az inzulint is gyorsabban égeti el. Ennek eredménye az, hogy a szervezetben több energia szabadul fel és gyorsul a fogyás folyamata. Segít a vesekövek feloldásában, mivel káliumot tartalmaz.

A kókuszvíz bioaktív enzimeket tartalmaz, mint például a folsav, foszfatáz, kataláz, dehidrogenáz, diasztáz, peroxidáz, DNS polimeráz, stb. Ezek az enzimek segítik az emésztést és az anyagcserét. Ezenkívül a kókuszvíz (hasonlóan néhány gyümölcshöz, pl.: narancs) olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kalcium, mangán és cink, továbbá olyan B-vitaminok találhatóak benne, mint a riboflavin, tiamin és piridoxin.

 

 

Mivel gazdag tápanyagokban, a kókuszvíz kiváló energiaital. Kevés cukrot és nátriumot tartalmaz, viszont magas a kálium, kalcium és klorid tartalma, ezért hidratálja, feltölti és megfiatalítja a szervezetet. A kókuszvízzel a vérhas, kolera, hasmenés és gyomorinfluenza okozta dehidratáltságot is kezelik. A kókuszvíz elektrolit egyensúlya és plazmatartalma hasonló az emberi vérhez, ezért edzés után kitűnően feltölti a szervezetet. A kókuszvíz egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy megakadályozza az izomgörcsök kialakulását, mivel káliumot tartalmaz - az izomgörcsöt pedig gyakran a káliumhiány okozza. A kókuszvíz gazdag kalciumban, ami létfontosságú az egészséges csontok, izmok és szövetek számára. A kókuszolaj B-vitamin származékokat tartalmaz, mint például a riboflavin, tiamin és pantoténsav, amelyek csökkentik a stresszt, szorongást és depressziót. A kókuszvíz hatékony vizelethajtó, mivel gyorsítja a vizelet kiválasztását. A citromlével kevert kókuszvíz nem csak dehidratáltság ellen hatásos, hanem a gyerekeknél a bérférgeket is elpusztítja. A kókuszvízzel kezelhető és megelőzhető a puffadás. A zöld kókuszvíz a leghatásosabb az olyan problémákra, mint a székrekedés, gyomorégés, trópusi náthaláz és vérhas, valamint semlegesíti a méreganyagokat. A kókuszvízben lévő antioxidánsok felveszik a harcot a szabadgyökökkel, valamint csökkentik a kezek és lábak duzzadtságát. Ezenkívül segítenek megszabadulni az antibiotikumok és a szulfanilamid-tartalmú gyógyszerek gyengítő hatásától.

 

A kókuszvíz bőrre gyakorolt jótékony hatása:

A kókuszvíz nyáron és télen egyaránt használható hidratálóként. Könnyed állagú, ezért a testen bárhová felvihető. Ideális azoknak, akiknek zsíros a bőrük, mivel csökkenti a bőr zsírosságát. A kókuszvíz fogyasztásával a bőr belülről erősödik meg. . A dehidratáltság élettelenné teszi a bőrt. A kókuszvízzel azonban kezelhető a fakó és száraz bőr, mivel visszaadja az arc ragyogását. Természeténél fogva hidratálja, ragyogóvá, valamint simává teszi a bőrt.

 Aloe-és kókuszdarabos italok

 Divat

 Egészséges alvás

 Fitness klubbok

 Agávészirupok számtalan ízben

 Biogumicukor  és bio töltött cukorka

Bio csokoládékrém

Tökmagolaj

Kellys Healthy Life Kft. • 1171 Budapest, Anna u. 13.  +36 1 240 9691 info@kellyshungary.hu • www.kellyshungary.hu

© 2016

Adatvédelmi és Adatkezelési Szabályzat